Blog

13 důvodů, proč zajít pravidelně do Bistrotéky Valachy

Bistrotéka Valachy je místem, kde vás každý den čeká něco zajímavého. Proč se k nám vypravit nejlépe denně a co a kdy jsme pro vás připravili? Inspirujte se našimi tipy:

1. Denně pestré snídaně s výhledem na mrakodrap

Začněte svůj den snídaní u nás – ve všední dny již od 7 hodin, v sobotu od 8 a v neděli od 9. Vajíčka na různý způsob, kvalitní párky z čestru, ale také pastrami, mléčná rýže nebo celý bohatý Valachy set, jehož poutavou kulisou je bezesporu i výhled na nedaleký Baťův „mrakodrap“. Více informací: Nabídka snídaní

2. Denně kvasový chléb z místní pekárny

Kvasový chléb se v krátké době stal jedním z největších lákadel Bistrotéky. Denní kapacita se pro velký zájem zákazníků postupně navyšuje, často ale bývá později odpoledne již vyprodáno. Pokud nechcete svůj bochník propást, stavte se raději dopoledne.

Pekaři připravují kvasový chléb podle starých receptur našich babiček, tedy pouze z vody a mouky, bez kvasnic. Tento proces je sice pracnější a pomalejší, ale výsledek daleko chutnější a chléb díky tomu vydrží déle. Kromě tradičního pšenično-žitného kvasového chlebu u nás najdete také ochucené kousky – cibulový, se sušenými rajčaty nebo nově se slunečnicovými semínky. 

3. Smažený sýr (nejen) k pondělnímu obědu

„Smažák“ je klasika, s níž si občas zahřeší snad každý. Aby byl skutečnou lahůdkou, nesmí být ošizený polotovarem nebo levnou surovinou. Od kuchařů Bistrotéky, kteří používají kvalitní sýr se 45% tuku, smaží na přepuštěném másle a přidávají domácí tatarku, je to opravdu chuťový zážitek. Dopřát si ho můžete každé pondělí v rámci poledního menu, nově ho pro velký zájem zařazujeme i do á la carte. 

4. Rybí specialita každé úterý

Milovníci rybích specialit si mohou zapsat napevno do svých diářů úterní obědy u nás. Pravidelně každé úterý je v nabídce pokrm z rybího masa – co týden, to jiný druh ryby s jinou přílohou, ale jedno zůstává. Kvalitní surovina v originální úpravě našich kuchařů.

5. Úterky se zabíjačkou z Kudlova

Řeznictví Leoše Nováka ze zlínské čtvrti Kudlov je mezi milovníky zabíjaček pojmem. Každé úterý k nám vozí čerstvou várku nejrůznějších zabíjačkových dobrot, které zakoupíte u uzenářského pultu v obchodě, k tomu šunku, sádlo a další pochutiny.

Náš tip: vyhlášenou lahůdkou jsou především Novákovy ředitelské škvarky.

6. Každý pátek valašské frgály z Velkých Karlovic

Říká se, že jedny z nejlepších frgálů na Valašsku pečou pekařky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Pochutnejte si na nich i vy, pravidelně je vozíme do Bistrotéky. Když si ve středu objednáte u prodavaček pekařského pultu v prvním podlaží, v pátek si můžete svůj koláč vyzvednout a osladit si víkend. V nabídce jsou příchutě tvaroh, hruška, povidla a mák.

7. Nedělní pekáče pro rodinné obědy 

Nedělní oběd v rodinném kruhu nemusíte „řešit“ jen doma. Každou neděli jsou v nabídce Bistrotéky Valachy takzvané rodinné pekáče, nejčastěji kuře s bramborovou kaší a okurkovým salátem, ale k tomu i další. Můžete tak posedět se svými blízkými v restauraci bez starostí s nakupováním, vařením a úklidem. Vzhledem k zájmu je dobré rezervovat nejpozději ve čtvrtek před víkendem. Více informací: Nedělní pekáče

8. Novinka: obědové menu v Baru 1931

Obědová menu vám nabízíme nejen v bistru, nově můžete obědvat i v komornějších prostorách Baru 1931. Polévku a výběr ze dvou hlavních chodů servírujeme od 11:00 do 13:30 od pondělí do pátku, důraz je kladen na kuchyni inspirovanou středomořskými zeměmi. O víkendu si můžete vychutnat populární polévku Pho. Více informací: Polední menu v Baru 1931

9. Každou neděli živé piano v kavárně

Vychutnejte si nedělní šálek kávy a čaje nebo oblíbený dezert za poslechu živé hudby. Každou neděli od 14 do 19 hodin zpříjemňuje atmosféru kavárny ve druhém podlaží pianista.

10. Minimálně pětkrát měsíčně škola vaření

Do Bistrotéky Valachy se nechodí jen jíst nebo nakupovat, můžete se tu také lecčemu přiučit. Minimálně pětkrát měsíčně se konají kurzy vaření na nejrůznější témata – od gastronomie různých zemí až po pečení kvasového chleba nebo frgálů. Chystanou novinkou jsou kurzy japonské kuchyně, podrobnosti již brzy. Více informací: Škola vaření

11. Denně pestré svačiny v kornuterii

Pro ty, co nemají čas posedět u jídla nebo chtějí jen svačinu s sebou, je tu naše kornuterie – ve všední dny od 7, v sobotu od 8 a v neděli od 9 hodin. Na výběr máte papírové kornouty s různými pochutinami – sladké, slané, teplé, studené, něco i pro bezlepkáře, k tomu kávu Nespresso, buchty, římskou pizzu, tvaroháčky, chleby s našimi pomazánkami, pastrami, denní polévku… zkrátka pro každého se tu najde něco. Více informací: Kornuterie

12. Každý den nové dezerty v bistru a kavárně

Už jste ochutnali výrobky našich cukrářů? Každý den čerstvé dezerty nabízíme v kavárně, bistru a také v Baru 1931 – od jablečných a makových štrúdlů přes různé druhy dortů až po delikatesy francouzské kuchyně jako petit brest, makronky nebo mille feuille.

13. Nové sezónní menu v bistru

Od druhého dubnové týdne můžete přijít ochutnat nové sezónní menu šéfkuchaře Lukáše Strnada. Servírujeme ve všední dny od 14:30 hodin a o víkendech od 11:00 hodin, více informací upřesníme. Aktuální menu najdete zde.