Bistrotéka Valachy na Karlovském gastrofestivalu – první akce se vydařila

První říjnový víkend přilákal do Velkých Karlovic několik tisíc návštěvníků, kteří si do této typicky valašské obce přijeli pochutnat. Konal se zde totiž jubilejní desátý ročník Karlovského gastrofestivalu. Tento svátek jídla nabídnul 3,5 km chutí a vůní na 12 zastávkách v údolí Léskové. Jednou z těchto zastávek byla i Bistrotéka Valachy, která se poprvé setkala s veřejností a předvedla své produkty a služby. Jak to dopadlo a na co se můžete těšit již od listopadu v Obchodním domě Zlín?

 

   

 

Terasu hotelu Galik obsadili kuchaři Bistrotéky, kteří si pro návštěvníky připravili slávky po námořnicku na bílém víně s čerstvým pečivem. Někteří skalní milovníci mušlí drží v roce půst, protože jejich chuť se v průběhu roku mění a je třeba vychytat správný moment. Naši kuchaři zvolili přípravu tohoto pokrmu v ten pravý čas, v sezóně, kdy slávky mají onu vytříbenou chuť. Není divu, že tento pokrm byl vyprodán mezi prvními. Kromě slávek byla na menu červená pšenice na cideru s houbami a majoránkou, nebo vepřová telecí hlava s kořenovou zeleninou a omáčkou Ravigote.

 

    

 

Cukráři se do přípravy dezertů pustili se vší grácií. Příprava vlastního listového těsta, několikrát vyvalovaného a překládaného, se podepsala na chuti poctivých makových a jablečných závinů. Čerstvé větrníky, kremrole s čokoládovo-mangovou náplní nebo Pavlova dort pohladily chuťové buňky nejednoho návštěvníka.

 

    

 

Pekárna Bistrotéky Valachy praskala ve švech a vůně z pece vytaženého pečiva lákala do prostoru Galiku již z dálky. Naši pekaři měli své zázemí hned za prodejním pultem a tak, jak se říká, jim šlo vidět přímo pod ruce. Pec byla v jednom zápřahu a chrlila kvasové chleby s chutí vlašských ořechů, sušených rajčat, škvarků a cibule nebo tradiční bramboplacky. Neotřelý provoz Bistrotéky Valachy v podobě kornuterie zde měl své čestné zastoupení s cheddarovými kuličkami – servírovanými jak jinak než do papírového kornoutu. Překvapením pro všechny pekaře a pekařky bylo, že sortiment pekárny na sobotu i neděli se vyprodal již v sobotních odpoledních hodinách. Samozřejmě, že nelenili a obratem doplnili zásoby.

Těší nás obrovský zájem a ti, kteří si svůj poctivě upečený chléb nestihli odnést, nemusí truchlit, protože od listopadu jich budeme mít dost pro každého díky vlastní profesionálně vybavené pekárně ve zlínské Bistrotéce Valachy," vzkazuje vedoucí pekárny a obchodu Lenka.

 

    

 

Na baru se návštěvníci mohli osvěžit některou z domácích limonád, nebo navštívit vinný koutek kam lákal sommelier Bistrotéky Valachy. Široký výběr českých i francouzských vín nabízel degustační kousky, jejichž snoubení s připravovanými jídly zprostředkovával skutečný gurmánský zážitek. O nabídku míchaných alko i nealko drinků se postaral pojízdný catering Baru 1931, který se otevře spolu s Bistrotékou Valachy.

 

   

 

„Kolektiv Bistrotéky se zde potkal pracovně úplně poprvé. Myslím, že to byl skvělý teambuilding a celkově to hodnotím na jedničku. Působení pekárny na Galiku bylo nad rámec, škoda jen, že jsme byli omezení výrobní kapacitou pece a nemohli upéct více výrobků, které se fakt povedly. Za občasných bojových podmínek jsme ale ze sebe dali maximum a věříme, že zákazníci byli spokojení,“ uzavírá průběh akce pekař Ruda.