Blog

Nový šéf Baru 1931 Tomáš Petr: Ze zaoceánské lodi přes Londýn do Zlína

Míchal drinky na zaoceánských lodích, v luxusním beskydském wellness hotelu i nočních barech na prestižních britských adresách. Teď si můžete drinky zkušeného barmana Tomáše Petra nově vychutnat i ve Zlíně. Od léta šéfuje Baru 1931 na zlínském Obchodním domě.


Tomáši, jak se vlastně člověk stane barmanem? Jak jsi začínal?
Moji rodiče měli pizzerii s bistrem a já jsem jim tam od mládí pomáhal. Vždy mě na té práci bavil kontakt s lidmi. Pak jsem viděl film Koktejl s Tomem Cruisem a bylo rozhodnuto. Šel jsem na gastronomickou školu a pak jsem získal práci v zahraničí, díky níž jsem ten barový „filmový svět“ začal zažívat na vlastní kůži. Působil jsem na zaoceánských lodích, což byla pro mě zásadní zkušenost.

V čem konkrétně?
Zaoceánské lodě jsou v dobrém slova smyslu perfektně koordinované továrny s přísně nastaveným standardem služeb. Naučily mě tvrdě pracovat, přísně dodržovat kvalitu servisu, zvládat větší nápor. Když tam navíc chce člověk na sobě pracovat a zlepšovat se, má příležitost. Začínal jsem v tzv. vychystávacím baru v zázemí a když jsem požádal, že chci mezi lidi, poslali mě nejdřív na akademii, kde jsem tři měsíce trénoval a učil se, včetně angličtiny. Pak jsem si mohl postupně projít různé provozy a pozice až po trenéra personálu a nakonec i manažera baru. Práce na lodi je ale nápor, nedá se dělat dlouho. Po třech a půl letech jsem se vrátil a přišla nabídka z hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Tamní Cocktail bar je dnes už legendou, ale začátky musely být náročné: rozjíždět noční bar mimo město, s převážně víkendovou klientelou..
Lidé si do baru cestu najdou, když vědí, že v něm je dobrá péče, servis a atmosféra. To jsou zásady, kterými se řídím pořád, i dnes v Baru 1931. 

Z Lanterny jsi pak ještě na pár let znovu vyrazil do zahraničí a působil v barech špičkových hotelů Hilton a Radisson Blue v Leeds. Je rozdíl mezi tamní a českou klientelou?
Rozhodně. Britové vnímají bar hlavně jako místo k setkávání a tráví v něm obecně hodně času, daleko víc než u nás se chodí za jídlem a pitím „ven“. Britové si rádi dopřejí, často ani nehledí na nápojový lístek a rovnou objednávají svůj oblíbený drink. Mají velké nároky, dávají menší dýška (smích). Češi jsou v četnosti návštěv barů i výběru drinků zdrženlivější, víc zvažují. A co je také zajímavé: u nás se výrazně víc pije víno, zatímco v Anglii prosecco a pivo.

Do pozice šéfbarmana Baru 1931 jsi nastoupil v létě, což je snad nejsložitější období v roce. Lidé jsou na dovolených nebo chodí spíš ven na pivo. Jak to vidíš ty? 
V létě jsme „zabojovali“ nabídkou letních drinků s gin tonikem v různých variacích, což se skvěle chytlo a budeme v tom pokračovat. Lidé už ví, proč za námi jdou, vrací se a z toho mám upřímnou radost. Mým cílem je, aby Bar 1931 žil každý den a stal se podobně jako v Anglii místem setkávání.

Co nového chystáte s příchodem podzimu? 
Připravujeme nové drink menu s klasickými koktejly v neobvyklém podání a také doprovodné akce. Tou nejbližší bude 12. října první Latino Night – kubánský večer v lationskoamerickém stylu s drinky i tancem pod vedením Radka Kubiše. Novinkou jsou také degustace rumů. Stačí si jen rezervovat termín dva dny předem a vybrat si jedno ze dvou nabízených menu. Počet hostů není nijak omezen – přijďte se skupinkou přátel, nebo třeba jen ve dvou, je to na vás.

 

Sledujte náš web www.bar1931.cz a budete vědět i o dalších akcích.
Děkujeme za rozhovor.