V naší snídaňové nabídce najdete pestrý výběr vynikajících čerstvých jídel od vaječné klasiky s čerstvým kvasovým chlebem přes sladké i slané lívance až po zdravé kaše a netradiční fit speciality.
Protože sem po ránu míří čím dál víc hostů, vznikl tu dokonce speciální kuchařský tým, který se stará výhradně o snídaně. Jeho duší jsou Mirka Škývarová a Katka Hubáčková, které takřka denně můžete potkávat a sledovat při své práci v Bistrotéce.
Mirka několik let pracovala ve vsetínské kavárně a školní jídelně, v Bistrotéce je od jejího otevření roku 2018. Katka se k ní přidala loni na jaře po návratu z Prahy, kde několik let působila jako sous chef (zástupkyně šéfkuchaře) v Cafe Savoy, vyhlášeném rovněž skvělými snídaněmi.
Ano, zakládáme si na kvalitních surovinách, nepoužíváme žádné polotovary, dochucovadla. Chceme, aby vše bylo čerstvé, a co je možné si vyrobit vlastní, to si vyrobíme. Připravujeme si vlastní bylinkové máslo ke kvasovému chlebu od našich pekařů, vedle marmelády si děláme přelivy z ovoce, smetánek i vanilkovo-kardamomový tvaroh na lívance, vlastní hořčici a smetanový křen k párkům.… Na chuti je to znát a hosté tyto detaily oceňují.
Záleží na denní době i dnu v týdnu. Ve všední dny ráno to bývá o pracovních schůzkách, stavují se lidi z kanceláří a studenti, moc dlouho se ale nezdrží, po jídle spěchají za povinnostmi. Pak se atmosféra zpomalí a přichází ti, kteří si naopak užívají volný čas, páry, starší lidé... Posedí déle, vychutnávají si jídlo i kávu, někteří se zdrží až do oběda. O víkendech víc chodí rodiny s dětmi a skupinky přátel, to bývá hodně náročné na velké nárazové objednávky. Žádnou další pravidelnost, na kterou by se dalo spolehnout, jsme ale nevysledovaly. Ani počasí nehraje roli. Někdy si říkáme – venku je ošklivo, nikdo nepřijde – a je plná restaurace.
To jsou jídla, která se prodávají míň, ale i ona mají své přiznivce a vnášejí do nabídky pestrost. Teď třeba jsou v kurzu proteinové lívance s vanilkovo-kardamomovým tvarohem. Obsahují ovesné vločky, méně lepku a jsou lépe stravitelné. Oblíbený je i mazanec z naší pekárny s marmeládou, miso polévka s mořskými řasami a tofu, hovězí párky z čestru nebo zapékaný chléb se sázeným vejcem, slaninou a goudou. Hitem se stala nová vločková kaše s chia semínky, medem a přelivem z lesního ovoce. Chtěly jsme mít i nějaké jídlo pro vegany a chytlo se i u jiných hostů. Hodně si ji dávají i sportovci a „dietáři“.
Mirka: Já právě tu vločkovou kaši. Miluji snídaně na sladko.
Katka: Vejce do skla. Všechno ostatní si člověk může připravit doma, ale vejce do skla jsou specifická.
Milujeme kvasový chléb od našich pekařů a dezerty od našich cukrářek. A ze stálého jídelníčku určitě doporučujeme lanýžový tatarák. Jinde v okolí takovou variantu nedělají, je výborný, navíc kuchaři používají špičkové suroviny z Amasa.
Podle sezóny dvakrát ročně. Baví nás vymýšlet novinky, máme důvěru šéfů a volnou ruku v nápadech, což je skvělé. Základ – vajíčka a lívance – stále zůstávají, ale vymýšlíme nové variace a u lívanců střídáme ovoce podle roční doby. V létě se plánujeme vrátit k mangu, které bylo hodně oblíbené. Uvažujeme i o příchuti borůvky a čokoláda.