Blog

Jak se u nás připravují snídaně a co by vám doporučily snídaňové kuchařky?


Co se snídá ve Zlíně? Vajíčka na všechny způsoby a lívance, hitem jsou vejce do skla

V naší snídaňové nabídce najdete pestrý výběr vynikajících čerstvých jídel od vaječné klasiky s čerstvým kvasovým chlebem přes sladké i slané lívance až po zdravé kaše a netradiční fit speciality.
Protože sem po ránu míří čím dál víc hostů, vznikl tu dokonce speciální kuchařský tým, který se stará výhradně o snídaně. Jeho duší jsou Mirka Škývarová a Katka Hubáčková, které takřka denně můžete potkávat a sledovat při své práci v Bistrotéce.
Mirka několik let pracovala ve vsetínské kavárně a školní jídelně, v Bistrotéce je od jejího otevření roku 2018. Katka se k ní přidala loni na jaře po návratu z Prahy, kde několik let působila jako sous chef (zástupkyně šéfkuchaře) v Cafe Savoy, vyhlášeném rovněž skvělými snídaněmi. 

 

Mirko, Katko, co obnáší práce snídaňové kuchařky? V čem se, kromě sortimentu jídel, liší?

V pracovní době. Přicházíme do práce dvě hodiny před otevřením, ve všední dny na 5, o víkendech na 6 hodin. Připravíme si všechny suroviny do otevřené kuchyně, rozehřejeme plotny.. no pak se do 11 hodin nezastavíme (smích). Těší nás, že hostům chutná a vracejí se v tak velkém počtu, je to radost i závazek. Poté, co se v 11 hodin vystřídáme s kolegy vydávajícími polední menu, si ještě dvě tři hodiny chystáme věci na další den - vaříme marmelády, vyrábíme máslo…. Nebo pomůžeme v kuchyni či pekárně, když je potřeba.

snidanove_kucharky_Bistroteka

 

Důrazem na čerstvé a vlastní produkty je Bistrotéka vyhlášená. Takže se to týká i snídaní?

Ano, zakládáme si na kvalitních surovinách, nepoužíváme žádné polotovary, dochucovadla. Chceme, aby vše bylo čerstvé, a co je možné si vyrobit vlastní, to si vyrobíme. Připravujeme si vlastní bylinkové máslo ke kvasovému chlebu od našich pekařů, vedle marmelády si děláme přelivy z ovoce, smetánek i vanilkovo-kardamomový tvaroh na lívance, vlastní hořčici a smetanový křen k párkům.… Na chuti je to znát a hosté tyto detaily oceňují. 

Kdo k vám nejčastěji chodí na snídaně? 

Záleží na denní době i dnu v týdnu. Ve všední dny ráno to bývá o pracovních schůzkách, stavují se lidi z kanceláří a studenti, moc dlouho se ale nezdrží, po jídle spěchají za povinnostmi. Pak se atmosféra zpomalí a přichází ti, kteří si naopak užívají volný čas, páry, starší lidé... Posedí déle, vychutnávají si jídlo i kávu, někteří se zdrží až do oběda. O víkendech víc chodí rodiny s dětmi a skupinky přátel, to bývá hodně náročné na velké nárazové objednávky. Žádnou další pravidelnost, na kterou by se dalo spolehnout, jsme ale nevysledovaly. Ani počasí nehraje roli. Někdy si říkáme – venku je ošklivo, nikdo nepřijde – a je plná restaurace.

A co se ve Zlíně, konkrétně v Bistrotéce, nejvíc snídá?

Osmdesát procent objednávek tvoří klasika - vajíčka a lívance. Obojí děláme ve více variantách a nedá se říct, že by některá byla víc prodávaná než jiná. Lívance máme teď v zimě s přelivem z lesního ovoce a z meruněk, ale také naslano se slaninou a javorovým sirupem. A vajíčka míchaná, sázená, tři druhy vaječných omelet a taky vejce do skla. Na ta si chodí dost lidí, protože se kvůli pracnosti jinde moc nedělají. Jen vajec denně spotřebujeme až 300. Míchaná vajíčka vylepšujeme smetanou, omeletu sýrem, k vejcům do skla přidáváme parmezán, nově i slaninu. Vždy se snažíme klasiku vylepšit něčím navíc. Obecně se dá říct, že muži mají rádi cokoli se slaninou, ženy si dávají spíš omelety. A děti lívance.

snidane_Bistroteka

 

Co těch zbylých dvacet procent?

To jsou jídla, která se prodávají míň, ale i ona mají své přiznivce a vnášejí do nabídky pestrost. Teď třeba jsou v kurzu proteinové lívance s vanilkovo-kardamomovým tvarohem. Obsahují ovesné vločky, méně lepku a jsou lépe stravitelné. Oblíbený je i mazanec z naší pekárny s marmeládou, miso polévka s mořskými řasami a tofu, hovězí párky z čestru nebo zapékaný chléb se sázeným vejcem, slaninou a goudou. Hitem se stala nová vločková kaše s chia semínky, medem a přelivem z lesního ovoce. Chtěly jsme mít i nějaké jídlo pro vegany a chytlo se i u jiných hostů. Hodně si ji dávají i sportovci a „dietáři“.


Kdybyste vy samy měly přijít na snídani jako host, co byste si objednaly?

Mirka: Já právě tu vločkovou kaši. Miluji snídaně na sladko.
Katka: Vejce do skla. Všechno ostatní si člověk může připravit doma, ale vejce do skla jsou specifická. 

A co mimo snídaně? Máte oblíbený i nějaký další sortiment Bistrotéky?

Milujeme kvasový chléb od našich pekařů a dezerty od našich cukrářek. A ze stálého jídelníčku určitě doporučujeme lanýžový tatarák. Jinde v okolí takovou variantu nedělají, je výborný, navíc kuchaři používají špičkové suroviny z Amasa.

Pojďme ještě zpět k „vašim“ snídaním. Jak často se mění jejich sortiment? 

Podle sezóny dvakrát ročně. Baví nás vymýšlet novinky, máme důvěru šéfů a volnou ruku v nápadech, což je skvělé. Základ – vajíčka a lívance – stále zůstávají, ale vymýšlíme nové variace a u lívanců střídáme ovoce podle roční doby. V létě se plánujeme vrátit k mangu, které bylo hodně oblíbené. Uvažujeme i o příchuti borůvky a čokoláda. 

 

Kde hledáte inspiraci?

Sledujeme zajímavé podniky po celé republice, Pinterest, Tik Tok, gastro časopisy… A nasloucháme hostům. Nápadů je spousta, ale musíme brát ohledy i na časovou a prostorovou náročnost přípravy. Ne vše, co bychom chtěly, se dá v současném objemu stíhat. Z toho důvodu zatím u nás nemáme vejce benedikt. Nestíhaly bychom ke každé objednávce dělat vždy čerstvou omáčku. A polotovary nechceme.

Svého času byl snídaňovým hitem kvasový chléb s hráškovým pestem, mnoho zákazníků na něj s láskou vzpomíná. Neuvažujete, že ho vrátíte do nabídky?

Už nám to říkalo více hostů. Díky za námět. Proč ne. Když je o něj takový zájem, určitě to na léto zvážíme. 

kucharky_Bistroteka