Proč jste zvolili vegan téma?
Jedním z důvodů byla poptávka po tomto druhu pokrmů. V posledních letech se bezmasá a rostlinná strava dostává víc a víc do popředí. Setkávám se i na svých kurzech s dotazy od účastníků, jak třeba upravovat tofu, či co a jak uvařit z luštěnin, protože mají třeba v rodině vegana a vlastně neví, jak s čistě rostlinnými surovinami pracovat. I já sama velmi ráda vařím bezmasé a rostlinné varianty různých asijských pokrmů, mám slabost pro luštěniny a maso doma nejíme tak často.
Ve Škole vaření vedete také kurzy Japonské či Indické kuchyně. Čím vás východní kuchyně tak uchvátila a kde čerpáte zkušenosti?
Asijská kuchyně je mi blízká snad odjakživa, od prvních momentů, kdy jsem se dostala k vaření. Vždy mě fascinovala právě její plná a zajímavá chuť a hlavně vůně. Hodně mě baví i způsoby přípravy či krájení, které se v asijské kuchyni používají. Je rychlá, svěží a totálně nabitá chutí. K indické kuchyni jsem se v minulosti dostala díky józe, naprosto mi její chuť učarovala. Zkušenosti jsem čerpala na kurzech vaření v Praze, ale i v Japonsku, kam jsem se několikrát mohla podívat. Ale taky jsem nadšený samouk a opravdu vášnivý sběratel kuchařských knih, zabírají nám v domácí knihovně skoro polovinu místa. Ráda si v nich listuji a čtu je někdy místo beletrie. Vaření a Japonsko jsou mé obrovské srdeční záležitosti.
Tipy na aktuální kurzy s Katarínou Hladkou: