Blog

Sedm nejžhavějších gastronomických trendů podle Tomáše Blably

Bistrotéka Valachy pod jednou střechou propojuje restauraci, obchod s pekárnou, kavárnu a cukrárnu, Pekařák s teplým i studeným občerstvením a Školu vaření. Kam se podle ní posunula gastronomie za posledních pět let?

První trend: Snídaně mimo domov

Nejen obědy a večeře. Do restaurací se čím dál častěji chodí i na snídaně. „U nás se to projevilo velmi výrazně, oproti době před covidem máme tržby za snídaně víc než trojnásobné.

Mnozí lidé spojují snídani se setkáním s přáteli nebo ranní pracovní schůzkou,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Bistrotéky Valachy.

Hitem ve snídaňové nabídce jsou podle něj palačinky a vejce na různé způsoby (míchaná, pečená, omelety i málo obvyklá vejce do skla).

Druhý trend: večeře jako výjimečný zážitek

„Náš lanýžový tatarák se dokonce prodával třikrát víc, což potvrzuje jeho status signature produktu Bistrotéky.

Lidé vyrážejí na večeře jako na slavnostní speciální událost, touží po výjimečném zážitku, za který jsou ochotni utratit víc peněz.

 

Třetí trend: low carb obědy

Polední menu, to nejsou jen klasické „hotovky“. U nás jsou v kurzu i low carb obědy. „Čím dál víc lidí myslí na své zdraví, sledují trendy ve stravování a to se odráží v poptávce. Velký zájem je o speciality se sníženým obsahem sacharidů a jídla, u nichž se přílohy nahrazují zeleninou. Denně máme v poledním menu jeden low carb pokrm. 

Čtvrtý trend: smažený sýr na přepuštěném másle

V hledáčku hostů ovšem zůstávají také tradiční české pokrmy, jako třeba smažený sýr. Toho jsme v loňském roce prodali přes 6 000 porcí a „smažák“ se tak zařadil mezi tři nejprodávanější pokrmy. Kuchaři ho připravují ze 45% sýra a smaží na přepuštěném másle, takže je chuťově opravdu mimořádný.

>>Aktuální polední menu<< 

 

Pátý trend: roste zájem o brunche 

Brunch: to je „delší stolování“, kdy se nikam nespěchá a vy si vychutnáváte víc chodů od pozdní snídaně přes oběd až po dezert. K jejich pořádání využíváme Galerii Desítka v desátém patře Obchodního domu. Je odsud krásný výhled na celý Zlín, což celkový zážitek jednoznačně umocňuje.  Hosté si vychutnávají výjimečnou atmosféru u dobrého jídla a pití a s podkresem živé hudby. Snídaňové a obědové speciality, vyhlášené dezerty našich cukrářek, káva, moravské víno – to vše je zahrnuto v ceně.

>>Nejbližší termíny brunche<<

Šestý trend: řemeslné produkty a kvasový chléb

Bistrotéka Valachy se specializuje na řemeslné produkty, které vlastnoručně připravuje na 40 zaměstnanců. Jedním z nejvýraznějších je kvasový chléb. Oproti roku 2019 jsme navýšili jeho prodej o neuvěřitelných 240 %. Lidé mají náš kvasový chléb rádi a cestují za jeho nákupem mnohdy z velké dálky. K vyhledávaným regionálním výrobkům patří také valašské frgály nebo kyselice jako hotovka ve skle od Resortu Valachy z Velkých Karlovic.

Sedmý trend: kurzy vaření a pečení

V Bistrotéce funguje také Škola vaření. „Za rok 2023 ji absolvovalo přes tisíc zájemců, což je oproti začátkům v roce 2019 trojnásobný nárůst, za letošek už jich bylo dalších 500. Mezi nejpopulárnější patří Pečení kvasového chleba, Škola grilování a nově kurzy pro děti. Kurzy vaření u nás také  vede michelinský šéfkuchař Roman Paulus, rozšiřujeme také spolupráci s vítězkou soutěže Peče celá země Martinou Kynstlerovou.

>>Aktuální přehled kurzů<<